.
Egy anya párbeszéde Istennel: csodálatos példázat
A példázat szerint egy alkalommal egy nõ jelent meg Isten színe elõtt. A háta meggörnyedt a nehéz zsák súlya alatt, amit a vállán cipelt.
- Fáradt vagy? - kérdezte aggódva az Úr. - Leveszem a hátadról a terhet, ülj le, és pihenj meg.
- Köszönöm, de nem maradhatok sokáig. Csak kérni akarok tõled valamit, aztán már indulok is. Félek, hogy történik valami, amíg távol vagyok, azt pedig soha nem bocsátanám meg magamnak.
- Mit nem tudnál megbocsátani magadnak?
- Ha történne valami a gyerekemmel. Éppen ezért jöttem. Istenem, kérlek vigyázz rá, óvd meg õt!
- Hiszen mindig ezt teszem. - felelte az Úr. - Adtam rá valami okot, hogy megkérdõjelezd a gondoskodásomat?
- Nem, de annyi veszély, annyi rossz befolyás létezik a világon, a fiam pedig abban a korban van, amikor mindent ki akar próbálni, mindenhová el akar jutni, meg akarja valósítani önmagát. Félek, hogy rossz útra tér, megsérül és szenvedni fog.
- Nos, akkor legközelebb majd óvatosabb lesz, mert a saját bõrén tapasztalja meg, mit jelent a szenvedés. - mondta az Úr. - Ez nagyon jó tapasztalat! Miért nem akarod hagyni, hogy tanuljon?
- Mert meg akarom védeni minden fájdalomtól! - kiáltott fel dühösen az édesanya. - Látod, Uram, mindig magamnál tartok egy zsák szalmát, hogy elhinthessem az útjában, ahol eleshetne.
- És most azt akarod, hogy én is minden oldalról szalmával vegyem körül? Rendben van, nézz csak ide! - azzal az Úr széthintett egy halom szalmát a világban.
A nõ látta, hogy a fia próbál átjutni az elõtte tornyosuló szalmán, de mindhiába. A fiú teljes erejébõl próbált kitörni a körbõl, elesett, és dühös lett. Végül szert tett egy doboz gyufára, és felgyújtotta a szalmát. Az lángra lobbant, és mindent beborított a füst.
- Fiam! - kiáltott fel a nõ. - Megmentelek!
- Még több szalmát akarsz hinteni a tûzre? - kérdezte az Úr. - Jegyezd meg: minél több szalmát hintenek a szülõk a gyerekeik elé, hogy megóvják õket, annál erõsebb a vágy a gyerekben, hogy kiszabaduljon ebbõl a védõburokból. És ha ez nem sikerül neki, akkor elkezdi felégetni a saját életét. Nem tudja, mit jelent a fájdalom, sem a választás szabadsága. Te azt hiszed, hogy ez csak egy zsák szalma, de igazából a zsák tele van problémákkal. Benne van minden félelmed, minden bizonytalanságod. Mindaz, amiért aggódsz, szépen lassan növekszik, és egyre erõsebb lesz, mert te energiával eteted. Ezért olyan nehéz a terhed, és ezért olyan görnyedt a hátad.
- Azt akarod mondani, hogy nem kell védelmeznem a fiamat, Uram?
- Védelmezd õt, amennyire szükséges! De nem kell folyton aggódnod és nyugtalankodnod. Mert én is törõdök vele, és vigyázok rá. Hagyd, hogy én is végezhessem a munkámat. Ne akadályozz meg ebben. És értsd meg, hogy minden a hiten múlik!
filantropikum.com/egy-anya-parbeszede-is...csodalatos-peldazat/