header ok

Jézus tanításával kapcsolatos gondolatokról, szellemtanról stb.

Szabad akarat

Több
17 éve 3 hónapja - 17 éve 3 hónapja #925 Írta: Margit
Margit válaszolt a következő témában: Szabad akarat
A halász

Az északi gazdag gyáros elszörnyedt, amikor megpillantott egy déli halászt, amint a parton csónakja mellett heverészett és pipázott.

Miért nem mégy ki a tengerre halászni ? kérdezte a gyáros.
Mert ma már elég halat fogtam válaszolta az.
De mért nem fogsz többet, mint amire szükséged van ? kíváncsiskodott tovább a gyáros.

Mit csinálnék vele ? kérdezett vissza a halász.
Több pénzt keresnél hangzott a válasz. Akkor szerelhetnél motort a csónakodra, amivel mélyebb vizekre is merészkedhetnél, ahol aztán több halat foghatnál. Ebbõl annyi pénzed lenne, hogy nylon hálót vehetnél. Akkor még több halat fognál, és még több pénzed lenne. Hamarosan annyi pénzed lenne, hogy akár két csónakod is lehetne ..... vagy talán egy egész flottányi. S akkor te is gazdag ember lennél, mint én.

S akkor mit csinálnék ? kérdezte a halász.
Akkor aztán pihenhetnél, és élvezhetnéd az életet.
Nos, mit gondolsz, most éppen mit csinálok ? kérdezte az elégedett halász.

--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
Utolsó szerkesztés: 17 éve 3 hónapja Margit által.
Téma zárolva.
Több
17 éve 3 hónapja #1058 Írta: Margit
Margit válaszolt a következő témában: Szabad akarat
.

--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
Téma zárolva.
Több
17 éve 3 hónapja #1089 Írta: kasbor
kasbor válaszolt a következő témában: Vá: Szabad akarat
Lehet-e szabad akarat?
Ha a teremtõ mindentudó, akkor ismeri a holnapi, holnaputáni, vagy a jövõheti döntéseimet.
Csakis az õ tudásának megfelelõen dönthetek, mert ha nem, akkor nem lehet mindentudó.
Téma zárolva.
Több
17 éve 3 hónapja - 17 éve 3 hónapja #1090 Írta: Margit
Margit válaszolt a következő témában: Vá: Szabad akarat
Tisztelt kasbor!

A lehet-e szabad akarat kérdése az én számomra azt jelenti, hogy minden az Isten tudtával történik az életünkben. Az evangéliumban is azt mondja Jézus, hogy a hajad szálait is számon tartom. Vagyis az Isten mindent tudó és mégis megengedi az embereknek, hogy úgy döntsenek és cselekedjenek ahogy éppen akarnak.
A szabad akarat az embernek adott legnagyobb Isteni ajándék, mert az Isten nem akadályozza meg az embert abban, hogy rossz döntéseket hozzon, de a lelki fejlõdése érdekében megengedi, hogy a döntései következményeit, akár jó, akár rossz, azt meg is tapasztalja az életében, vagy ebben az életében vagy egy következõben. (karma) Ez a lélek fejlõdése. Erre adatott a földi élet az embernek.
Tisztelettel: Imre Margit

--
Téma zárolva.
Több
17 éve 3 hónapja - 17 éve 3 hónapja #1099 Írta: kasbor
kasbor válaszolt a következő témában: Vá: Szabad akarat
Tisztelt Imre Margit!

Isten mindent tudó.
Egyszerre van birtokában a múltnak, jelennek és a jövõnek.
Még meg sem születtünk, már tudja, hogy harmic évesen miben, hogyan fogunk dönteni.
Ha nem úgy döntünk, ahogyan õ tudja, akkor nem lehet mindent tudó, hiszen nem jól tudott valamit.
Ha úgy döntünk, ahogyan õ tudta már a kezdetek óta, akkor a szabad akarat csak illúzió, hiszen a mindent tudása megtartása miatt kénytelenek vagyunk olyan döntést hozni, ami az õ tudásának megfelel.
Az isteni mindent tudás és a szabad akarat egymást így kizárja.

Mint ahogyan a mindent tudás és a mindenhatóság is kizárja egymást. Mert õ már most tudja, hogyan fog mindenhatósága révén beavatkozi száz év múlva az emberi történelembe. Ezt azonban akkor - száz év múlva - már nem változtathatja meg, hiába fohászkodnak hozzá a hívõk milliói, mert akkor megint a mindent tudásának hiedelme dõl romba.
Tisztelettel: Kassai Gábor
Utolsó szerkesztés: 17 éve 3 hónapja kasbor által. Indoklás: íráshiba
Téma zárolva.
Több
17 éve 3 hónapja - 17 éve 3 hónapja #1101 Írta: Margit
Margit válaszolt a következő témában: Vá: Szabad akarat
Tisztelt Kassai Gábor!

Én tiszteletben tartom az Ön hitét és meggyõzõdését, de az én meggyõzõdésem és megélt tapasztalatom szerint az Isten kegyelme által az imáimban kértek meghallgatásra találtak, mivel komoly betegségbõl gyógyultam meg ebben az évben.

Igenis az embereknek szüksége van az imára, és ezzel " nem dõl romba az Isten mindentudása" az Ön meggyõzõdése szerint sem. Mert az ima által kegyelemben részesülhetünk. De ez is rajtunk embereken múlik, (szabad akarat) hogy milyen a kapcsolatunk az Istennel, milyen erõs a hitünk, hogy hiszünk az Õ kegyelmében, segítségében.

Jézus az evangéliumban is azt mondta, annak aki odament hozzá, hogy gyógyítsa meg, és miután meggyógyította azt mondta neki: hogy a " hited meggyógyított, menj és ne vétkezz többé." A hit az ember szabad akaratán múlik, hogy elhiszi-e és elfogadja -e az Isten által nyújtott kegyelmet, segítséget, és hajlandó -e alázatosan követni az Õ általa megmutatott Utat.
Tisztelettel: Imre Margit

--
Téma zárolva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.975 másodperc
Az oldal motorja a Kunena fórum

Idézet

"Higgy, remélj és szeress, hogy boldog ember lehess!"

Keresés

Látogatottság

Ma 10
Tegnap 462
A héten 1056
Ebben a hónapban 14711
Összesen 6771218