.
Szabadság
Az alábbiakban kifejtendõ gondolatok " úgy vélem " sokakban ellenállást, sõt felháborodást szülnek majd, mert gondolkodásunkat, viselkedésünket oly mértékig befolyásolják a szocializáció (=társadalmiasítás) és a nevelés folyamata során belénk ültetett, a szabadságot semmibe vevõ és korlátozó normák, hogy a szabadságunk léttényébõl eredõ következményeket egyszerûen el sem tudjuk képzelni. A szabadságot nem elsõsorban az alattvalókat irányító vezetés, hanem a szolgalelkûségben élõk értetlensége és ebbõl eredõen a szabadok iránti dühe veszélyezteti. Az erõszakon alapuló közösségi struktúrák, társadalmak (jelenleg kivétel nélkül ilyenek léteznek - ez alól a megvalósult demokráciák sem kivételek) a közösség tagjait nem a szabadságra, hanem az irányítók érdekeit szolgáló hozzáállásra nevelik. Nem szabaddá, hanem irányíthatóvá. A legtragikusabb, hogy ezt az interiorizáció, azaz a bensõvé tevés eszközével érik el, hisz a hazug, torzító "értékek" védelmére, betartatására nem lehet mindenki mellé "rend";-õrt állítani. Ezért belsõ ellenõrt, úgynevezett "erkölcsi" normákat fogalmaznak meg, amelyek ugyanezt a célt szolgálják. És ahogy az az erõszakhoz illik, a normák be nem tartása esetén súlyos, akár örökkévaló büntetést helyeznek kilátásba. A külsõ és a belsõ rend biztosítékául a megtorlástól való félelem feltámasztása és folyamatos ébrentartása szolgál. És ahol a félelem, ott nincs szabadság. Ahol nincs szabadság, ott nincs szeretet. És ahol nincs szeretet, ott nincs emberhez méltó élet.
Az ember szabad létezõ. Ez azt jelenti, hogy létének tudatos szférájában cselekvéseit a döntése elõzi meg. A tudat az, ami megkülönbözteti más létezõktõl. Mivel részese a nem tudatos anyagi világnak is, számtalan döntést nem igénylõ cselekedete is van. Ezek biológiai eredetûek. Az élettelen és élõ anyag reá vonatkozó törvényei nem korlátokat jelentenek a szabadságának, hanem keretet adnak a számára.
Az emberi szabadság létébõl eredõ következmények
Szabad vagyok. Akkor is, ha ezt nem veszem tudomásul, akkor is, ha ezt mások nem veszik tudomásul. A szabadságomat nem tudom feladni. Ha úgy tûnik, hogy feladtam, az is a szabad döntésem következménye: szabadon döntök, hogy kitõl függjek, kihez tartozzam.
A szabadságom a maga tisztaságában, a bensõmben ragyog. Külsõleg ritkán látszik, hisz a lelki, testi kényszerek hálójában vergõdve, az erõszaknak engedve úgy tûnik, eleget teszek a kényszernek, belül azonban nem azonosulok a kívülrõl látható cselekvésemmel. Mivel egy, egész vagyok, a belsõ szabadságom és a külsõ kényszerhelyzetem disszonanciája gyötrelemmel tölt el. Fáj a létem. Amikor már nem bírom elviselni létem fájdalmát, ott a szabadság végsõ ajtaja: az öngyilkosság lehetõsége.
A szabad létezõnek nincs kötelessége. A szabad létezõ számára a kötelesség szabadon vállalt szolgálat. A kötelesség csak a közösségben értelmezhetõ fogalom. A közösséget, amelyben viszont van kötelesség, azt pedig szabadon választom. Azt a közösséget, amelybe létkényszer révén kerültem (család, nemzet, ország), szabadon felvállalhatom, vagy megtagadhatom. Ahol pedig nincs kötelesség, ott a számonkérés sem lehetséges.
A szabad létezõ nem sajátítható ki! Nem lehet megszerezni. Nem megvásárolható, el nem tulajdonítható.
A másiké csak úgy lehet, ha õ, a benne ragyogó szabadságában úgy dönt, hogy odaadja magát a másiknak. Csak így lehet a másiké és csak addig, amíg ez az odaadottság tart.
Kurt Tepperwein
elozoeletek.blogspot.hu/2016/12/szabadsag.html