A hit sok mindenen átsegít
Erzsébet tizenhét éves.A télen barátnõivel sielni ment a hegyekbe,és ott olyan szerencsétlenül esett,hogy úgy vitték le hordágyon a völgybe.Nem törte el,sem a kezét,sem a lábát,mozdulni mégsem tudott.Elõször az esés közben bekövetkezett sokk hatására gondoltak,de késõbb megállapították: hátgerincének néhány csigolyája összezúzódott.Az eset reménytelennek tünt.Megoperálni nem lehetett.A lány két évig feküdt nyakig gipszben.Csak a fejét mozdíthatta kissé.
Édesanyja vasárnaponként vonattal utazott lányához a kórházba.Útközben azon gondolkodott,mit is mondjon majd neki.
Befejezõ szavai minden látogatáskor ezek voltak:
-Erzsikém,légy bátor!Egy napon meggyógyulsz..
A lány pedig azt felelte minden alkalomkor:
-Soha többet nem leszek egészséges,mama...
Anyja erõlködve mosolygott,és biztatta:
-Dehogynem,az orvosok megígérték nekem...
Két év múlt el,és Erzsébet még nem gyógyult fel.A betegtársai,akik egymás után hagyták el a kórházat ,azzal biztatták:
-Te is egyszer meggyógyulsz,hinned kell ebben!
Az anyja pedig hozzátette:
-Gyermekem,higgyél Istenben!
-Ah,milyen messze van az Isten!-sóhajtotta Erzsébet.
Ha valaki két évet tölt kórházban,elveszti reményét,hogy valaha is elhagyja.Még az ablakon se tud kinézni,azt is mások mondják meg:
-Már rügyeznek az orgonák,vagy milyen gyönyörûen nyílnak a rózsák...
Erzsébet nagyon sok virágot kapott,mégis akkor örült a legjobban,ha valaki levendula illatú szappant vitt neki.A nõvér azzal mosdatta minden reggel és este.Illatáról mindig gyermekkora jutott eszébe,a falujában a domboldalon gyûjtögetett virágok tarkasága.
Vasárnap volt,látogatási nap.A nõvér, Erzsébet körül foglalatoskodott.
-Nõvérke!Megérkezett már édesanyám?-kérdezte a lány.
-Igen,lent van, beszélget az orvossal.
-Az orvossal?Miért?
-Nem tudom.
Amikor édesanyja a szobába lépett,arca szinte át volt szellemülve.
-Gyermekem!-mondta,és örömet szinlelve ölelte át a gipsztömeget,amely a lányát körülvette.
-Gyermekem!Gyermekem!-mondogatta,és könnyek árasztották el az arcát.
-Te sírsz,mama?
-Örömömben.Éppen most beszéltem az orvossal.Azt mondta,hogy néhány hónap múlva felkelhetsz.Csak erõs akaratod legyen,és meggyógyulsz.
Orvosi szempontból nincs többé remény.-közölte valójában az orvos.Tegnap újra megvizsgáltuk a lányát,de ami a legrosszabb,elvesztette teljesen a reményét a gyógyulásra,átadta magát szerencsétlenségének.Mit csináljunk?Csodák sajnos,nem léteznek...
Két emelet választotta el leánya szobáját a folyosótól,ahol az orvossal beszélgetett.Két szörnyû emelet.Az anya lassan,nehézkesen haladt felfelé a lépcsõkön.Azon gondolkodott,mit is tegyen.Hogyan segíthetne gyermekén,hogy visszanyerje bizalmát,reményét az élethez.
Amikor lánya ágyára ült,minden tisztázódott elõtte.Észrevette lánya arcán a hitetlenkedést.Szemmel láthatóan nem hitt az orvossal való beszélgetés meséjében.
-Mama,kérlek,ne mondj hazugságokat!
-Miért hazudnék?-mondta csodálkozva az anya,és hangja másként rezgett,mint szokott.-Jövõ vasárnap majd meglátod,bebizonyítom,hogy hamarosan meggyógyulsz.
-Bebizonyítod?Hogyan?
-Hozok neked valamit,amit még a betegséged elõtt kívántál.
Amikor az anya hazautazott,otthon átkutatta az egész házat,összetörte az agyagmalacot is,de nem sok pénzt tudott összeszedni.A kórházba utazásokra elment az összes pénz.A csekély nyugdíjból pedig nem sokat tudott megtakarítani.Gondolkozott.Azután levette jegygyûrûjét,és megsimogatta:
-El kell adnom,nincs mit tenni.
-Asszonyom,nagyon vékony.-mondta az ékszerész.
-Igen,tudom,éveken át hordtam.
Az ékszerész leszámolta a pénzt.És az anya olyasvalamit vásárolt,ami lánya számára a legszükségtelenebb ezen a világon.Egy gyönyörû,új kerékpárt.Amilyet Erzsébet mindig is kívánt.
Újra eljött a vasárnap.Az anya a kórház bejáratánál állt kimelegedve,kócosan.Hozta magával a kerékpárt.
-Kerékpár,mama!-kiáltott fel csodálkozva Erzsébet.-Te komolyan hiszed,hogy fel fogok kelni?Meggyógyulok!Mama,ó,milyen boldog vagyok...!
A csoda elkezdõdött.Amit nem tudott elérni az orvostudomány,azt véghezvitte egy csillogó kerékpár.Nyolc hét múlva Erzsébet elõször hagyta el az ágyát.Milyenek voltak azok az elsõ lépések...!
Ma már minden nehézség nélkül kerékpározik,azon a kerékpáron,amit édesanyja,maga is reménytelensébe esve,utolsó pénzébõl vásárolt.
Igen,így történt.És egészen bizonyos,hogy ha majd Erzsébet édesanyja a jó Isten trónusa elé áll,különös mosollyal a tekintetében fogja mondani:
-,,Ugye,megbocsátod nekem ,Uram,hogy én magam sem hittem az egészben..."
(Jo Hanns Rösler írása nyomán)